Image by redcharlie
sai-de-silva-YLMs82LF6FY-unsplash.jpg
elena-mozhvilo-d-NXh9JLOaI-unsplash.jpg
yiorgos-ntrahas-GcVMmNdako4-unsplash.jpg
jeison-higuita-R06Jc2NCxiU-unsplash.jpg
ian-taylor-B5LGz92kaAM-unsplash.jpg

Veelgestelde vragen

 

Wat levert coaching nou echt op?

Coaching is geen warm bad waar in je terecht komt, het is hard werken en vooral hard durven. Maar als je dat durft dan kan één coachingstraject jou het fundament geven voor de rest van je leven. In de coaching maken we de doelen smart en zoomen we in op gewenste situaties zoals meer werkplezier of meer sociale contacten. Maar juist het onderzoeken welke angsten en verlangens daaronder zitten, maken dat je bloedeerlijk naar jezelf kan kijken. Dat je leert kiezen voor radicale zelfacceptatie en jouw verhaal omarmt. Dit is het fundament waarmee jij al jouw dromen gaat bereiken, die die sociale vaardigheidstraining of cursus presenteren.

Welke registraties heb je als psycholoog en coach?

Ik ben een coach en ik ben opgeleid tot een BIG-geregistreerd* GZ-psycholoog. Naast relevante ervaring in coaching heb ik geaccrediteerde cursussen gevolgd in de oplossingsgerichte therapie en de positieve psychologie. Daarbij zorgt mijn werkervaring als GZ-psycholoog voor extra expertise en verdieping in de coachingsgesprekken. Ik heb veel kennis van (intergenerationele) trauma, de gevolgen van hechtingsproblemen op volwassen leeftijd en van angst- en stemmingsstoornissen. Tot slot heb ik veel ervaring in werk gerelateerde problematiek zoals burn-outs.

*BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG.

Ik ben nog in therapie bij de psycholoog. Is FEM journey dan iets voor mij?

Ja en nee.

  • Ja: Als jij ondanks je klachten toch redelijk functioneren, dus de dagen goed doorkomen en in staat zijn om voor jezelf te zorgen. Ook als je in therapie bent die niet zodanig intensief is, kan je dit coachingstraject er naast doen. In dat geval kan het juist een meerwaarde zijn om diverse input te krijgen of diverse manieren! Dit maakt dat je nog meer open staat voor nieuwe inzichten, oefeningen en dat is heel gunstig voor jouw journey.

  • Nee: Als jij op dit moment in je leven door een hele moeilijke tijd gaat, waardoor je emotioneel erg instabiel bent en bijvoorbeeld gedachten hebt aan zelfbeschadiging of zelfmoord, dan is FEM journey niet voor jou. Als je ernstige angstklachten en depressieve klachten hebt, waardoor het moeilijk is om überhaupt de deur uit gaan, dan is het belangrijk dat je therapie krijgt van een psycholoog. Ben je nog niet in therapie, neem contact op met je huisarts.*

*Heb je last van suïcidale gedachten? Bel je behandelaar, huisarts(enpost), 112 of 113.

Ik heb geen tijd

Het gevoel dat er al zoveel te doen is en je al overloopt van alles wat er moet gebeuren. Zo herkenbaar! Tegelijkertijd ben je aan jezelf en je community verplicht om soms stil te staan en goed na te denken over hoe je niet steeds verder van jezelf verwijderd raakt, maar steeds dichterbij jouw ware ik komt. Coaching is een kans om jouw verhaal en dat wat er waardevol aan je is, te omarmen. Een groter podium te geven. Alleen op die manier kan je groeien. Alleen al het kiezen voor coaching is de eerste - en moeilijkste! – stap waarbij je impliciet en expliciet zegt dat je het waard bent om tijd te creëren voor jezelf. Voor jouw geluk. Dat gebeurt niet per toeval of ergens tussendoor, daar moet je bewust voor kiezen. De mensen die deze slimme keuze maken plukken daar de vruchten van. Maak ruimte voor je toekomst. Zorg dat je de kans niet mist en in een latere fase van je leven nog verder verwijderd bent van je kern, je passie, je verlangens en wensen. Je leven mag gaan over genieten, vrijheid en steeds moeitelozer dit zonder schaamte laten zien aan jouw omgeving. Paradoxaal genoeg is coaching de investering waarmee je je tijd straks terugkrijgt. Een investering die je uiteindelijk tijd oplevert.

Hoeveel tijd kost dit coachingstraject dan eigenlijk?

Een coachingstraject bestaat uit 3 sessies van 2 uur verspreid over 9 tot 11 weken. Daarna is er een afsluitgesprek van een uur. Het traject duurt in totaal ongeveer dus 3 maanden. Naast de sessies ga je ook thuis aan de slag met oefeningen of reflectieopdrachten. Jij bepaalt uiteindelijk hoe je deze tijd wil indelen, houd rekening met 1 tot 2 uur per week dat je bezig bent buiten de sessies om. Wat zo geweldig is aan coaching bij FEM journey, ook vanwege de langere sessies, is dat je na de eerste sessie al snel eerste tastbare resultaten kan opmerken.
"Maar wat als dit niet voldoende is?" Don't worry, I got you. Het traject is in overleg altijd aan te vullen met losse sessies, vraag naar meer informatie.

Ik heb geen geld

Ik weet uit eigen ervaring hoe spannend het is om in jezelf en je persoonlijke ontwikkeling te investeren. Om het echt serieus te nemen en er echt voor te gaan. Toch is het de enige manier om echt te groeien. Met de standaard tips op het internet red je het niet. Al die stappenplannen en quotes zijn niet op jouw persoonlijke verhaal toegespitst. Je zal dan een beetje van alles proberen en overal in falen. Zonde! Jouw unieke persoon verdient het om gezien en gehoord te worden. Tegelijkertijd weet ik dat investeren een grote stap is. Toch ligt het er helemaal aan hoe je naar de waarde van geld kijkt. We geven geld uit aan mooie dingen, comfort of trends. We geven geld uit aan kleding en vakantie. Elke euro die we besteden zegt iets over de waarde van die dienst of dat product voor ons. Niet in jezelf investeren is jezelf het niet waard vinden. Dit geldt voor alle vormen van investering, tijd, aandacht en geld. Vind jij het waard om door middel van coaching in je persoonlijke ontwikkeling te investeren?

Kunnen de kosten voor een coachingstraject vergoed worden?

Werkgever

Als je als particulier een loopbaan- of coachingstraject wilt volgen kun je ervoor kiezen om eerst in gesprek te gaan met je werkgever. Veel organisaties hebben een budget gereserveerd voor opleidingskosten en/of persoonlijke ontwikkeling van de werknemers. Overleg met HR of met je leidinggevende wat de mogelijkheden zijn en wat het budget is. Het helpt als je al weet wat jouw doel is en hoe je jouw doel wilt gaan bereiken met een specifiek traject (en wat de bijbehorende investering is), dan praat het een stuk gemakkelijker. Wil je hier hulp bij? Reserveer een gratis eerste sessie en we kijken samen welk pakket het beste aansluit bij jouw hulpvraag.


Belastingdienst
Heeft je werkgever geen budget voor een loopbaan- of coachingtraject, of wil je je werkgever niet betrekken bij jouw plannen en ambities? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je alles zelf moet betalen. In de meeste gevallen is een coachingstraject aftrekbaar van de belasting. Coaching en loopbaancoaching worden door de Belastingdienst gezien als studiekosten. Er moet voor de fiscus dan wel sprake zijn van ‘individuele advisering van sollicitatieactiviteiten, carrièreadviezen, psychologische tests, ondersteunende workshops’. Bovendien moet het doel ervan verandering van positie, het op peil houden of verbeteren van kennis en het verwerven van inkomen zijn.

Zorgverzekering

De zorgverzekering vergoed doorgaans geen coachingstrajecten, maar je kan dit altijd bij jouw zorgverzekeraar navragen.

Ik ben slecht ter been of zit in een rolstoel. Kan ik ook gebruik maken van de diensten van FEM journey?

Jazeker! De wandelcoaching kan worden aangepast voor personen die niet (lang of ver) kunnen lopen door een fysieke beperking. Ook is er voor de coaching in de spreekkamer een rolstoeltoegankelijke binnenlocatie. Kost het te veel energie om naar de locaties te reizen of duren de sessies te lang? Samen kijken we naar een oplossing op maat, zodat ook jij gebruik kan maken van dit aanbod. We bespreken de mogelijkheden in een Droom Groot gesprek, jouw veiligheid staat voorop.

Kan ik mij als man ook aanmelden bij FEM journey?

Nee.

Kan ik als transgender vrouw, non-binair of intersekse persoon mij ook aanmelden bij FEM journey?

Ja, want transgendervrouwen zijn vrouwen. Non-binaire of gender fluid personen voelen zich geen man en geen vrouw of juist allebei. Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Een deel van hen voelt zich tussen mannelijk en vrouwelijk in. Of geen van beiden. Non-binaire en intersekse personen vallen regelmatig tussen wal en schip, omdat de meeste mensen de neiging hebben om in hokjes te denken. Bij FEM journey ben je van harte welkom!

Ik woon ver van Amsterdam of in het buitenland.

Hoeft geen probleem te zijn. Het coachingstraject vindt plaats in Amsterdam, ook - of juist als je niet in de buurt woont – kan dit extra goed zijn voor jouw traject. Verandering van omgeving is per definitie uit je comfort zone stappen, waardoor de sessies een waardevolle ervaring zijn. Als je het niet prettig vindt om lang op en neer te reizen, kan je overwegen te overnachten in Amsterdam. Als de reisafstand of reistijd te groot zijn, dan is dit traject niet voor jou. Stuur me even een berichtje en dan denk ik met je mee op welke andere manier ik jou wel kan helpen.

Kan ik me samen met een vriendin aanmelden bij FEM journey?

Nee, het aanbod van FEM journey is gericht op individuele particulieren. Er kunnen geen vriendinnen, collega's, partners enz. mee komen naar de afspraken. Dit is alleen mogelijk als ondersteuning nodig is, bijvoorbeeld als je fysieke hulp nodig hebt in verband met een beperking.

Heb je een vraag die hier niet beantwoord is? Neem vandaag nog contact met me op en ik help je graag.